Közeledik a Karácsony, a szeretet és az ajándékozás ünnepe. Ám kedvencünk számára ez nem csak a hatalmas hempergésekről szól a hóban, illetve a szebbnél szebb ajándékokról, hanem rengeteg veszélyt is tartogat, melyre nekünk, gazdiknak kell tudatosan odafigyelni.

Az ünnepi hangulatban előkerülnek a csokoládék, melyek kutyáink számára rendkívül veszélyesek lehetnek. A finom csokiban található teobromin és koffein remegést, hiperaktivitást, fegyorsult érverést, hányást és hasmenést okozhat. A legveszélyesebb az étcsokoládé, néhány tábla elfogyasztása egy kis testű kutyus halálához is vezethet!

Oda kell figyelnünk a mazsola tartalmú ételekre, mely kutyákban és macskákban egyaránt veseelégtelenséghez vezethet. A lenyeléstől számítva néhány órán belül nyálzás, hányás, hasmenés, levertség, izomremegés, fokozott vízfogyasztás jelentkezik.

Karácsonyi ételeink közül problémát okozhatnak még a zsíros, sós ételek, melyeket négylábú családtagunk ugyan jóízűen elfogyaszt, sajnos gyomorrontáshoz vezethet.

Nagyon figyeljünk, hogy kedvencünk ne jusson hozzá ezekhez az ételekhez!

Az élelmiszereken kívül veszélyforrásnak tekinthetjük magát a karácsonyfát. A díszek összeroppantva szilánkosra törnek és sérüléseket okoznak a szájüregben, a bélben vagy éppenséggel a bőrön. A karácsonyfaégőhöz használt drótok elrágásának áramütés, égési sérülés lesz a vége. A népszerű szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető, így lenyelése bélelzáródást okoz, a szaloncukrokat felfüggesztő fém drótok pedig szintén súlyos problémákhoz vezethetnek.

Nem feltétlenül a Karácsonyhoz köthető veszélyforrás még a téli időszakban a fagyálló folyadék, amely etilén-glikol tartalma révén halálos lehet.

Az utakon használt só bőrgyulladást válthat ki kutyánk talppárnáink, javasoljuk hogy séta előtt használjon mancskrémet vagy kutyazoknit. A séta befejeztével mindig mossuk meg a lábait!

Ha ezekre a veszélyekre odafigyelünk, békés és boldog Karácsonyt tölthetünk el kedvenceink társaságában!